Не дієта, а раціональне харчування!


Майже кожен з нас мріяв сісти на дієту і схуднути. Але позбавитися від зайвої ваги — це тільки пів справи.

Організм людини — штука вельми живуча. Він пристосовується до будь-яких, навіть найважкіших умов проживання. Але при цьому дуже не любить різких змін. Дієта — одна з них. У науці це називається принципом «йо–йо». Є така японська іграшка, як ні кидай іграшку, вона всякий раз приймає своє початкове положення. Те ж саме відбувається і з нашим тілом. Коли ми прагнемо схуднути – воно чинить опір та, як результат, скинуті кілограми повертаються втричі.

 Гастрит і навіть утворення виразки дванадцятипалої кишки є частими наслідками жорсткого голодування. Шлунок, виділяючи шлунковий сік, не отримавши достатньої кількості їжі починає переварювати свою ж слизову оболонку.

Також кожен з нас чув про такий термін як «дієтична депресія». Швидка втомлюваність, порушення пам’яті, нервові зриви, дратівливість є її результатом.

Якщо ви мрієте про те щоб зникла зайва вага а здоров’я та душевний стан покращились – достатньо дотримуватись основних правил здорового збалансованого харчування:

  • найважливіше правило здорового харчування – ретельно та повільно пережовувати їжу, адже травлення починається саме з ротової порожнини;
  • влаштовуйте 1-2 розвантажувальні дні на тиждень ( вживайте більше рідини нейтральної кислотності: негазованої мінералки, нежирного молока, відварів з м’яти, ромашки, змішаних фруктово-овочевих соків);
  • харчуйтеся протеїновою їжею, надаючи перевагу білковим продуктам;
  • споживайте продукти, які містять клітковину;
  • харчовий раціон розпочинайте із зелених овочів або салату;
  • не забувати про класичні 1-2 літра чистої води в день, пийте зелений чай та воду з лимоном;
  • підраховуйте калорійність їжі;
  • включіть до їжі продукти харчування багаті на омега-3 кислоти (риба, льон):
  • покращуйте травлення продуктами, які містять пробіотики (кефір, йогурт);
  • уникайте шкідливої їжі, привчаючи організм до корисного і здорового.

Відділ організації досліджень фізичних і хімічних факторів та епідеміологічного нагляду за неінфекційними хворобами   ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.