• 29.04.2024

Надія Оперчук – в інтерв’ю «Суспільному Кропивницький»: Обережно! Кліщі

Кві 3, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю «Суспільному Кропивницький» щодо дослідження кліщів працівниками Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Щорічно у весняно-літній період у природі активізуються кліщі, чиїх укусів людям варто остерігатися під час перебування на природі, особливо, в зонах зелених насаджень.

Не всі кліщі в природі є інфікованими. Але інфіковані кліщі можуть бути переносниками 150 інфекційних хвороб, зауважила головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук.

Вона нагадала, що хвороби, які здатні переносити кліщі, відносять до категорії особливо небезпечних. Дослідження проводять у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ОЦКПХ.

«У природі існує два піки сезонної активності кліщів – весняний та осінній, коли люди найчастіше звертаються щодо присмоктування. Так, з початку нинішнього року до медзакладів регіону з приводу укусів та присмоктування кліщами звернулася 21 людина, 16 із них – у Кропивницькому. Кліщі, яких зняли з людей, не були заражені збудниками Лайма-бореліоза», – зазначила Надія Оперчук

Важливо: симптоми, які може відчувати людина, вкушена інфікованим кліщем, – підвищення температури тіла, загальна слабкість, млявість.

Якщо вчасно не призначити лікування, то хвороба переходить у хронічну форму та може призвести до інвалідності!

Після та під час прогулянки на природі слід оглядати себе щодві години, радить Надія Оперчук. Якщо кліщ перебуває на тілі до однієї доби, то ризик інфікування буде мінімальним. Якщо він перебував на тілі до трьох діб, то ризик інфікування наближається до 100%".

Усього в лабораторії особливо небезпечних інфекцій з початку року досліджено 31 екземпляр кліщів – два із них були заражені збудником хвороби Лайма.

Під час інспекції зелених насаджень 2 квітня, виловили ще 40 кліщів: на Козачому острові не знайшли жодного; біля кардіодиспансеру – 20; у гаю Десантників та парку Космонавтів – по 10. Наразі проводять їх дослідження.