• 28.04.2024

Міжнародний день шахів та День шахів в Україні

Лип 20, 2021

 

«Шах мат!» — цей грізний вислів перською мовою, що означає дослівно «правитель помер», став назвою гри, яка підкорила весь світ, і стала для своїх численних шанувальників справжнісіньким еталоном гнучкості та гостроти розуму, вміння мислити швидко й стратегічно.

 

Гра чатуранга, попередниця сучасних шахів, що зародилася в Індії, стала захопленням для багатьох поколінь, яке переросло згодом у справжнісінький спорт. Причому спорт світового масштабу. Недарма вже багато років змагання з шахів включені в офіційну програму Олімпійських ігор.

 

Користь гри в шахи доведено вченими. Наприклад діти які зрання захопився шахами, отримують дуже потужний поштовх до розвитку: серед однолітків вони виділяються особливою винахідливістю і кмітливістю. Надалі такі діти стають врівноваженими, спокійними і рішучими.

 

З 1966 року в усьому світі 20 липня відзначається як Міжнародний день шахів. Це справжнє свято як для любителів цієї гри, так і для професійних шахістів – майстрів цього спорту.

 

В Україні 20 липня визнано Днем шахів відносно недавно — з 2011 року. З цього часу наша країна також вшановує стратегів усіх рівнів, які присвятили себе цій грі.

 

Гра в шахи має основні переваги:

  • Під час партії активно функціонує дві півкулі мозку, що гармонійно впливає на людину.
  • Гра сприяє розвитку логічного мислення та інтуїції, ось чому краще зацікавитися шахами якомога раніше.
  • У людини, яка вирішує шахові задачі, нормалізується робота нервової системи, тренується пам’ять, розвивається концентрація.
  • Розібравшись в шахах можна із задоволенням вивчати красу різних партій і хороших ходів.
  • Гра сприяє розвитку просторового мислення. Фантазія людини стає продуктивною.
  • Шахи дисциплінують, як хороший тренер. Кожен наступний крок вимагає витримки і концентрації. Це позначається позитивним чином і на реальному житті. Людина вчиться планувати, не робить необдуманих кроків. Це сприяє швидкому досягненню поставлених цілей.
  • Гра допомагає сформувати вміння відчувати правду і брехню.

 

Львівським національним університетом імені Івана Франка були проведені дослідження стосовно того, як впливає гра в шахи на розумову діяльність людини.

 

На прикладі студентів-фізиків, було доведено, що необхідні базові навички, які отримує чи вдосконалює студент за допомогою гри в шахи, в ігровій формі засвоюються більш легко, у студентів покращуються та автоматизуються гнучкість мислення, швидкість прийняття рішень та прорахування варіантів.

 

Гра в шахи впливає на покращення пам’яті та аналітичного мислення. Тренування пам’яті відбувається задовго до початку шахової партії, оскільки гравець повинен знати багато комбінацій. Окрім того, це тренування для гнучкого застосування пам’яті, бо лише знаючи комбінацію неможливо здобути перемогу.

 

Заняття шахами, на прикладі студентів-фізиків, є дуже корисною практикою для професійної діяльності, що пов’язана із розумовою напругою. Розв’язування задач за допомогою ефективного формування гіпотез, прорахунку своїх припущень та вмілого запису експериментів призводять до результату набуття людиною надзвичайно цінного досвіду розбиратись зі складними проблемами та завданнями в будь-якій галузі.

 

 

P.S. Грайте в шахи та мисліть

 

 

 

1 152 Переглядів