• 28.04.2024

Надійний захист від туберкульозу – вакцинація

Лип 20, 2021

За повідомленням Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка під час години запитань до Уряду у Верховній раді Україні всі регіони повністю забезпечені вакциною БЦЖ.

 

«Сьогодні всі регіони повністю забезпечені вакциною БЦЖ. Ми також знаємо кількість дітей, які пропустили важливе щеплення за той короткий період на весні, коли не було вакцини. Сімейні лікарі працюють з цими родинами та запрошують на щеплення. В МОЗі є всі дані по розподілу вакцин, ми можемо перевірити кожен медичний заклад, який має надавати послуги з імунізації, на наявність вакцини. Профілактика вакцинокерованих інфекцій є пріоритетом МОЗ»

 

За даними статистичної звітності про виконання профілактичних щеплень за 5 місяців 2021 року в Україні народилося 113 195 дітей, з них щеплено проти туберкульозу 89 518, що складає 79,1%.

 

Діти які не отримали це щеплення в акушерських стаціонарах, вакциновані в закладах первинної ланки на 86,3%, ще частина дітей не щеплені з приводу медичних протипоказів.

 

Сьогодні Кіровоградська область повністю забезпечена вакциною БЦЖ, в наявності є 23500 доз. За 6 місяців 2021р. в області народилося 2671 дитина, з них щеплено проти туберкульозу 1453 дитини, що складає 54,4%, в тому числі м. Кропивницький – 796 дітей, з них щеплено проти туберкульозу – 424 дитини, що складає 53,3%.

 

Діти, які не отримали це щеплення в акушерських стаціонарах, коли на весні не було вакцини, вакциновані в закладах первинної ланки – 984 дитини.

 

Сімейні лікарі та дільничні педіатри КНП «ЦПМСД №1 та ЦПМСД №2 Міської ради м. Кропивницького» працюють з родинами та запрошують на щеплення дітей. Робота проводиться шляхом бесід при виписці з пологових стаціонарів, при відвідуванні вдома у віці 1 тиждень, а також на прийомах в медичних закладах – це є основний розділ профілактичної роботи лікарів.

 

На разі кількість вакцини БЦЖ повністю забезпечує потребу у щепленні до наступного року.

 

Першочерговим завданням є забезпечити вакцинацію дітей, які не були щеплені проти туберкульозу в пологову стаціонарі на початку року та активно запрошувати на щеплення батьків з новонародженими дітьми.

956 Переглядів